NYHETER
HighScore och Moderna Avlopp håller fast vid EMS och Takeuchi
2021-10-19

HighScore Entreprenad har köpt närmare 100 maskiner från EMS. Nu har bolaget beställt ytterligare elva maskiner, denna gång Takeuchis nya modell TB257FR. En av dessa maskiner går till systerbolaget Moderna Avlopp, som jobbar med nyinstallation och renovering av enskilda avlopp.

"Moderna Avlopp använder Takeuchimaskiner i tre olika storlekar: två 5,5 tons maskiner som är de vi använder mest och två 3,5 tons maskiner som vi främst använder på lite knepigare ställen. Dessutom har vi en större maskin på 8,5 ton", berättar vd Jonas Norlin.

Rätt maskin för varje situation

Innan sommaren fick bolaget en TB370 och nu väntar alltså leverans av en TB257FR. Jonas tycker att det har stor betydelse att ha rätt maskin för att kunna jobba på ett bra sätt i varje situation.

"Som exempel lyfter en 3,5-tons-maskin kanske inte lika mycket, men den kan vara smidigare på tomter. När vi jobbar i privatpersoners trädgårdar undviker vi tunga maskiner eftersom de kör sönder mer. Det är också viktigt när vi jobbar ute på öar som inte har vägar avsedda för tyngre vikt. Men även om 3,5:or räcker för de produkter vi lyfter, så har 5,5 och 8,5-tons maskiner större räckvidd.

Snabb assistans

HighScore har länge använt sig av just Takeuchi och håller fast vid EMS.

"Alla är nöjda, både med maskinerna och även med service och support från EMS, det märks att det finns en bra organisation bakom. Just service är jätteviktigt att det funkar. Saker går förr eller senare sönder när de körs många timmar varje dag. Med inställelsetiden från EMS är bra trots att vi ofta är ute i skärgården och jobbar. Vi får snabb och bra service så det blir aldrig något utdraget problem, det känns tryggt." 

Många uppdrag framöver

Den nya maskinen kommer väl till användning. Moderna Avlopp utför i nuläget cirka 150 installationer om året, men har visioner om att öka antalet och passera 200 inom något år. Jonas tror också att kraven kommer att bli hårdare på privatpersoner att göra något åt sitt avlopp, och att det kommer att ge mer jobb i branschen.

"Enbart i en av de kommuner där vi jobbar finns cirka 30.000 avlopp som behöver åtgärdas. Generellt i branschen säger man att livslängden på ett avlopp är 30-35 år. Har du då 30.000 avlopp som behöver åtgärdas ... Takten idag är ungefär 500 om året, det skulle minst behöva dubblas. Byter du 1.000 om året är det dags att börja om när 30 år har gått. Men myndigheterna vill ha det åtgärdat om några år. 

Fler nyheter från EMS

Dela denna sida