NYHETER
Sveriges första Hyundai HX300 AL – Så tycker ägaren

Hyundais nya A-serie har snabbt blivit populär. Lincons entreprenad var först i Sverige med att köpa en HX300AL – läs om utlåtandet efter 100 timmars körning.

Lincons Entreprenad startade 1984 och har haft en hel del grävmaskiner och lastbilar. Ägaren, Håkan Lindqvist, har varit själv i firman de senaste fyra åren och har därför skalat ner. Verksamheten är nu i princip helt fokuserad på att bygga, justera och underhålla vägar, med skogsbolag som kunder. Fram tills nyligen hade Håkan en Volvo EC220. När det blev dags att köpa en ny maskin föll valet på en Hyundai, närmare bestämt en HX300AL med tiltrotator från Engcon som extrautrustning. Modellen är så ny så att Håkan faktiskt var först i Sverige med att köpa just den.

30-tonsmaskin var ett krav

– Jag hade jobbat vid vindkraftsparken här, men när uppdraget skulle flytta vidare upp till Skellefteå ville jag hellre hålla mig kvar här i hemtrakten. Så jag hörde av mig till flera skogsbolag som jag hade arbetat för tidigare, och de ville gärna ge nya uppdrag. Efter ett tag sa de dock att om jag skulle fortsätta köra så skulle jag behöva ha en 30-tonsmaskin. För säkerhets skull kollade jag även med vindparken och jag skulle kunna få fortsatta uppdrag även där. Jag började se mig om och valet föll på en 30 ­tons maskin från Hyundai.

Vid intervjutillfället hade det gått ungefär fyra veckor sedan maskinen levererades.

– Jag trivs bra med maskinen. Den är enkel att hantera och fin när man tittar på den och granskar hur den är monterad. Den har ett stort och bra underrede jämfört med motsvarande storlek Volvo. Dessutom går den på lägre varv än Volvon, den är stark från början.

Viktigt med val av återförsäljare

– Jag har alltid köpt begagnade maskiner från Orsa Maskin, så någon gång måste jag väl köpa en ny där också, skrattar Håkan.

I realiteten var det förstås ingen pliktkänsla som avgjorde valet av maskinsäljare.

Håkan Lindqvist trivs med arbetet för skogsbolagen.

– Jag har väldigt bra erfarenheter av Orsa Maskin, inte minst att det funkar bra med verkstaden. Det går alltid att ringa när man vill, och ofta kan de förklara så att man själv direkt kan lösa det som behöver åtgärdas. Och om det behövs så går det att få praktisk hjälp inom rimlig tid. Jag anlitade en annan verkstad för Volvon och där kunde jag få vänta en vecka på service, det funkar inte. Orsa stöttar otroligt bra, även efter köp av begagnade maskiner. Det engagemanget är viktigt.

Mycket som föll på plats

Det var rent av så att valet av återförsäljare var lika viktigt som valet av märke på maskinen.

– Jag utgick ifrån vad de kan erbjuda och hade tur att Hyundais nya A­-serie precis hade kommit när jag skulle köpa. Med den var det mycket som föll på plats. Den är som sagt fint uppbyggd med robust och stabil undervagn – det är viktigt med tanke på hur mycket den körs på vägar och i jobb. Hytten är tyst och rymlig, den komforten är viktig för att ha en bra arbetsplats. Och nu är stol, spakar och allt annat inställt perfekt så som jag vill ha det. Dessutom gillar jag Cummins motorer och Kawasakis hydraulpumpar. Maskinen är driftsäker och har hela fyra års garanti även utan serviceavtal. Den har visserligen inte gått så mycket än, lite över 100 timmar, men ingenting har hänt. Jag hittar ingenting att klaga på, avslutar Håkan.

Produktsida för Hyundai HX300AL

Läs fler nyheter

 

Dela denna sida