NYHETER
Mante berättar om sin nya hjulgrävare
2022-05-19

HW140A överträffar de redan bra föregångarna

Hyundais nya hjulgrävare HW140A, som lanserades i höstas, har nått ut till de första kunderna.

Grävscoopet träffade entreprenadfirman Mantes i Matfors ute på jobb, för att ta del av deras intryck av maskinen.

En ny HW140A har satts i arbete och ytterligare en är på väg till Mantes i Matfors. Företaget är en trogen EMS- och Hyundaikund, på grund av maskinerna i sig såväl som förtroendet för EMS och dess serviceorganisation, berättar vd, Mante Jonsson.

Mantes i Matfors har funnits i cirka 25 år, i olika konstellationer.

– Det är ett familjeföretag med mig och min son, sonen är fjärde generationen maskinförare. Vi gör alla slags markjobb, både direktupphandlade och som underentreprenör. Och vi anlitar själva också inhyrda maskinförare. Just nu jobbar vi med anläggning av kommunalt vatten, avlopp och vägar i Tyresö. Det uppdraget kommer att löpa under cirka sex år. Dessutom har vi en maskin som går i Flemingsberg på återställningsjobb, säger Mante.


"En driftsäker toppklass-maskin"

Mante kom först i kontakt med Hyundai hos en tidigare arbetsgivare som hade använt Hyundai i många år och varit nöjda. När han sedan startade eget fick han köpa loss en sådan maskin. Sedan dess har det blivit fler, och fler Hyundai lär det bli framöver.

Företaget byter inte maskiner så ofta, men eftersom miljökraven har ökat behövde de nyligen byta till maskiner som uppfyller de senaste kraven. En första HW140A beställdes i augusti 2021 och ytterligare en i november samma år. Mante är nöjd med de uppgraderade maskinerna.

– Standardutrustningen är bra och täcker våra behov med bland annat hjulstyrning, bomfjärdring och miljömotor som har vidareutvecklats för bränslebesparing. Hyundai har alltid haft stora, rymliga hytter, men jag tycker ändå att komforten i den nya modellen har tagit ett steg framåt jämfört med tidigare. Och du har utomordentlig sikt runtom. Det är en driftsäker toppklass-maskin.

En annan fördel som Mante lyfter fram är att det är lätt att själv komma åt för att utföra underhåll och service i maskinen.

– Jag har oftast gjort det själv även på de äldre maskinerna och det har funkat bra. Men den nya är betydligt smidigare än den tidigare modellen, HW160, som vi har haft senast.

Viktig service

Alla i entreprenadbranschen vet att maskinerna utsätts för stora påfrestningar – och hur viktigt det är att snabbt få igång dem igen om något fel skulle uppstå. Annars kan även andra människor, maskiner och lastbilar bli stående. Kanske är det just i de delarna en återförsäljare verkligen sätts på prov.

– Det bästa med att ha köpt maskiner genom EMS är återförsäljarnätet som alltid gör sitt yttersta för att hålla maskinerna igång om det uppstår något fel. De försöker ordna så att man i alla fall kan köra dagen ut om något har hänt. Men, maskinerna går nästan aldrig sönder, säger Mante och tillägger att det ändå känns tryggt med fem års garanti.

Han understryker också att relationen med säljaren innan köp är väldigt viktig, annars får man ingen känsla för produkten.

– Jag har handlat från EMS sedan de sålde på Belco, så det är en långvarig relation. Både sälj- och serviceorganisationen är bra. Och jag tycker att de flesta borde överväga Hyundai, det är en stark konkurrent till andra stora märken i Sverige med pris och kvalitet som starka fördelar, avslutar Mante.

Läs mer om Hyundais hjulgrävare HW140A

Läs fler nyheter

Dela denna sida