NYHETER
System för maskinövervakning
2021-11-09

Hyundais fjärrövervakningssystem Hi MATE, som ingår i standardutrustningen för Hyundais grävmaskiner, ger enkelt kontroll över viktiga driftsparametrar. Många användare uppskattar det lättanvända systemet. Här berättar en av våra kunder. 

MJ Contractor genomför bygg-, mark- och anläggningsarbeten i Stockholmsområdet. Företaget grundades 1993 av vd Mikael Johansson.

- Vårt mål är att så kostnadseffektivt som möjligt och på bästa sätt utföra projektet tillsammans med våra kunder. Vi tror på att en bra dialog ger bättre resultat, säger Rebecka Järefjord, som bland annat arbetar med KMA (kvalitet, miljö och arbetsmiljö) hos MJ Contractor.

Bolaget har en maskinflotta av Hyundai grävmaskiner utrustade med Hi MATE.

- Vi har HW140, HW160 samt HX235. Vi har använt oss av Hi MATE ända sedan vi började handla maskiner hos EMS. Vi fick god kontakt med säljarna där och de introducerade systemet för oss.

Mest använda funktionerna

- Eftersom jag arbetar med KMA brinner jag så klart lite extra för funktionen där jag kan se bränsleförbrukningen, hur många timmar motorn har varit igång, arbetade timmar med maskinen och så vidare. Självklart är det också bra att snabbt och effektivt veta vilken olja maskinerna har och var de befinner sig. Det finns massor av data att ta ur systemet, säger Rebecka.

Tidigare har företaget fått använda sig av flera sökvägar för att få rätt data, nu finns allt på ett och samma ställe. Hi MATE har dessutom en positiv inverkan på ekonomin, driftsäkerheten och stöldskyddet för maskinflottan.

- När vi använder Hi MATE på rätt sätt och plockar fram rätt siffror så kan vi utöver många andra fördelar även spara pengar och säkerställa hög driftsäkerhet. Det har framför allt ökat medvetenheten hos oss alla på företaget, vilket har resulterat i en mer effektiv körning. Det är också lättare att nå våra miljömål när vi har möjlighet att plocka ut data på maskinerna i realtid, berättar Rebecka. 

Hon tillägger att det alltid finns en stöldrisk och ju mer man kan försvåra för stöld desto bättre. Om en stöld trots allt har genomförts är det bra att lätt kunna spåra maskinen; en funktion som finns inbyggd i systemet.

Alltid tillgängligt

Rebecka ser många fördelar med att få tillgång till alla uppgifter om maskinen, oavsett var hon befinner sig.

- Det gäller i synnerhet om jag exempelvis har en miljö- eller skyddsrond ute på plats med våra beställare. Jag har inte datorn med mig på arbetsområdet men kan via mobilen lätt presentera att vi följer de miljökrav som ställs på oss som entreprenör. Samma sak för att kunna presentera körtider och annat.

Rebecka avslutar med att varmt rekommendera systemet.

- Jag rekommenderar det till alla, helt klart! Jag kan inte finna en anledning som inte talar för att använda sig av Hi MATE. Hur mycket data du vill arbeta med är ju upp till varje företag, men jag vågar lova att alla har användning för något i Hi MATE och jag tror att det kan hjälpa till, på ett enkelt sätt, att spara både pengar och miljö.

Motsvarande system för Takeuchi

Takeuchi har motsvarande system i standardutförande på sina maskiner. Systemet heter TFM, Takeuchi Fleet Management. 

På bilderna syns Mikael Johansson, Rebecka Järefjord och flera medarbetare från MJ Contractor.
Bilderna togs i samband med ett event på EMS, Stockholm/Bredden. 

Läs mer om våra system för maskinövervakning

Fler nyheter från EMS

Dela denna sida