NYHETER
Vart är vi på väg?
2022-12-04

Ledaren ur Grävscoopet nr 2, 2022

Händelser i omvärlden fortsätter att påverka oss. Vi ser tydliga effekter i vår vardag av en pandemi som hänger kvar trots att vi i Sverige har lämnat den bakom oss. Höga energipriser och en inflation som vi inte sett på årtionden har bitit sig fast. Nybyggnation av bostäder bromsar in på grund av stigande byggkostnader och sjunkande bostadspriser.

Trots oron och ständigt negativa nyheter kring ekonomin och utvecklingen i världen ser vi att pågående bygg- och infrastrukturprojekt rullar på, att det investeras i utbyggnader av svensk industri. Många stora projekt ligger för utrullning i framtiden. Det kommer att finnas behov av många maskintimmar även under nästa år. Vår verksamhet fortsätter att utvecklas positivt. Vi har givetvis påverkats i form av leveransstörningar, men ändå haft förmånen att få leverera ut många nya maskiner på marknaden runt om i landet – direkt till er eller via våra duktiga återförsäljare.

Mitt i all turbulens har Bauma – världens största maskinmässa – genomförts. Ett nöjesfält för maskinintresserade med över 3 000 utställare på över 600 000 kvadratmeter, samt en halv miljon besökare.

Många nyheter visades upp, en tydlig trend är fossilfri drift med el eller vätgas som drivmedel för maskiner i framtiden. Det var spännande att se Hyundais vätgasdrivna hjulgrävare som bara släpper ut rent vatten som restprodukt från sin bränslecell. Många utställare visade också upp ny teknik för hur vi kan förbättra produktivitet och säkerhet på våra arbetsplatser med hjälp av uppkoppling av maskiner. Utvecklingen kommer att ge oss många möjligheter framöver. Redan idag använder vi tekniken för att supportera er genom att följa upp och kommunicera servicebehov och felkoder på maskiner, för att förebygga och undvika dyra reparationer.

Givetvis kommer våra leverantörer med fina nyheter. Hyundai kompletterar sitt hjulgrävarprogram med nya HW150ALCR, där vi redan har fått hem den första maskinen till Sverige. Takeuchi kompletterar sitt modellprogram med två nya ”kortrumpor”: TB335R och TB350R, en 3,5-tons- respektive 5-tonsmaskin. Man visade också upp den nya hjulgrävaren TB395W, som kommer med fyrhjulsstyrning under andra halvåret 2023.

Under året har vi återigen haft möjlighet att träffa er och visa upp årets nyheter på flera mässor. Bland annat i Stockholm, Ljusdal och på Entreprenad Live på Knutstorp. Det är fantastiskt roligt att få träffa er, diskutera maskiner och få återkoppling på vår verksamhet och våra produkter. Som grädde på moset utnämndes vår hjulgrävare, Hyundai HW170ACR i blått, till ”Best in Show” på Svenska Maskinmässan. I det här numret kan du också läsa om vårt besök på Lynga Schakt, som berättar om sin verksamhet och sin nya Hyundai HW160A, en av årets nya hjulgrävarmodeller.

Det finns, som ni märker, mycket positivt – trots turbulensen i omvärlden. Som alltid kommer vi tillsammans att anpassa oss och hitta nya affärsmöjligheter. Vi kan vara säkra på att saker och ting kommer att förändras, men oavsett vad som händer kommer vi att fortsätta utvecklas och anpassa oss för att vara en stark maskinpartner till er.

Vi närmar oss nu jultider och därför vill jag passa på att tacka er för ett riktigt bra 2022. Avslutningsvis önskar jag er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Ladda ner Grävscoopet nr 2, 2022 (pdf)

Läs Grävscoopet online

Läs mer om Bauma här

Läs fler nyheter

Dela denna sida